Näin omin silmin Suomen Ekoarkku Oy:n kierrätyskartonkiarkun.

Firman kotisivut ovat osoitteessa http://www.arkku.info/  Jos kierrätyskartonkiarkku kiinnostaa, kannattaa tutustua noihin sivuihin. Sivuilla on linkkejä lehtiartikkeleihin. Ne kannattaa ehdottomasti lukea.

 http://www.sht-tukku.fi/liite/Turun_sanomat_ekohautaus.pdf  Tässä artikkelissa tarkastellaan kriittisesti kierrätyskartonkiarkun oletettua ekologisuutta.

http://www.sht-tukku.fi/liite/SHT_Ekoarkku_tuhkaus.pdf  Kierrätyskartonkiarkun tuhkauskokemus.

Näkemäni arkku oli Arkku T4. Se oli kieltämättä karun näköinen, se ei yrittänytkään olla muuta kuin kuin ruskeaa kartonkia. Kysyin arkkua tuovalta hauturilta, että onko tuo arkun suojalaatikko? Ei, kyllä se oli arkku, hinta asiakkaalle 199 euroa, kantavuus 120 kg. Myöhemmin samana päivänä eräs toinen hauturi toi meille asiakkaan, ja kun kuulin kylmiöstä kiljahduksen "Mikä tuo on?!" arvasin, että hän oli avannut sen kaapin, missä T4 oli.

Olin innoissani T4:sta, ja niin olivat työkaverinikin. Asiakkaille pitää olla vaihtoehtoja. Olen vuosien mittaan kuullut  monen ihmisen sanovan, että heidän mielestään arkkuun ei kannata tuhlata isoa rahasummaa, heidät saa haudata vaikka pahvilaatikossa. Nyt se on mahdollista. Jos haluaa peittää arkun kartonkipinnan siunaustoimituksen ajaksi, sen voi tehdä arkkualballa. Joillakin seurakunnilla on arkkualboja. Suomen Ekoarkku Oy myy niitä, ja arkkualban voi myös tehdä itse.

Tuhkausraportti oli hieman huolestuttava. Arkun pohja pullisteli jo neljän päivän säilytyksen jälkeen, vaikka vainaja oli vain 70-kiloinen. Kartonkiarkun tuhkaaminen oli työläämpää kuin puuarkun, koska kartonki tuottaa palaessaan vähemmän lämpöä kuin puu. Ongelmien vuoksi kaikki krematoriot eivät ota kartonkiarkkuja poltettavaksi.

 Kehittämisen varaa siis vielä on. Mutta antakaamme monimuotoisuudelle tilaa.