Saako vainajaa kuljettaa omalla autolla?

Mitä tarkoittaa Terveydensuojeluasetus 1280/1994 : (94 §) "Ruumiin kuljettaminen on sallittua vain siihen tarkoitukseen varatussa kulkuneuvossa." ?

Eräs hautausurakoitsija sanoi minulle, että se tarkoittaa, että arkutettuakaan vainajaa ei saa kuljettaa kuin hauta-autolla. Meille on kuitenkin vuosien mittaan tuotu useita arkutettuja vainajia omaisten omilla autoilla, kerran jopa lähettipalvelun autolla. Vauvavainajat tuodaan vanhempien auton takapenkillä. Aikuisia kuljetetaan tila-autoilla tai pakettiautoilla. Luotan siihen, että sairaalan patologian osastolta ei luovuteta vainajaa lainvastaiseen kulkuneuvoon. Vainajaa pitää tietenkin kohdella kunnioittavasti: arkun pitää mahtua vaakatasossa kuljetustilaan, peräkärryssä ei saa kuskata kuolleita (eikä eläviäkään, sen puoleen) ja arkku ei saa olla ohikulkijoiden töllisteltävänä. Avolavan ja kattotelineen saa arkunkuljetuspaikkana unohtaa, tuskinpa niitä kukaan on tosissaan siihen tarkoitukseen harkinnutkaan.

Ylen sivuilla on juttu "Vimma haudata halvalla johtanut outoihin ongelmiin". Jutussa ja sen kommenteissa käsitellään myös tätä kuljetusasiaa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/yle-vimma-haudata-halvalla-johtanut-outoihin-ongelmiin/art-1288430790030.html#comments-anchor

Nimimerkki Juha kirjoittaa 25.11. klo 10.19:

" Laissa ei ole jutussa mainittua vaatimusta: "Laki esimerkiksi määrää, että vainajaa ei saa kuljettaa kuin ruumiiden kuljetukseen hyväksytyllä autolla, joten sellainen on kuitenkin hankittava." Laissa ei siis tällaista vaatimusta ole, mistä tällainen on siis tähän juttuun pujahtanut? Laissa, tai oikeastaan asetuksessa (Terveydensuojeluasetus 1280/1994) mainitaan näin: (94 §) "Ruumiin kuljettaminen on sallittua vain siihen tarkoitukseen varatussa kulkuneuvossa." Tämä tarkoittaa sitä, että silloin kun ruumista kuljetetaan, kulkuneuvolla kuljetetaan silloin vain ruumista. Asetus on vuodelta 1993. Olen itse kuljettanut oman äitini pakettiautossa Keravalta Joensuuhun. Hain arkun sairaalasta, nostimme arkun pakettiautoon, eikä tavaratilassa kuljetettu silloin mitään muuta, niin kuin asetuksessa määrätään.---"