Hautatoimilakia ollaan muuttamassa. Kirkolliskokouksen esityksen mukaan tulevaisuudessa hautaustoimen kustannuksiin ei enää käytettäisi seurakuntalaisten maksamia kirkollisveroja, vaan kustannukset katettaisiin yhteisöveron tuotolla ja hautausasiakkailta perittävillä maksuilla.

Hautausmaksut nousevat monessa seurakunnassa jo ensi vuoden alusta tämän vuoksi. Ns. nollamaksuseurakuntien pitää ottaa hautausmaksut käyttöön, eli ilmaiseksi ei enää tulevaisuudessa hautapaikkaa ja hautaamiseen liittyviä palveluja saa.

Suora lainaus allaolevan linkin takaa:

 

 

 

"Lähtökohtana on, että hautaustoimi on kirkon yhteiskunnallinen tehtävä, jonka kustannukset  olisi tarkoitus kattaa valtion tuella (yhteisövero) ja hautaustoimen maksuilla.

Todellinen tilanne on kuitenkin, että kirkollisverovaroja joudutaan käyttämän  hautaustoimen kustannusten kattamiseksi mittavassa määrin.

Seurakuntatalouksien perimät hautaustoimen maksut kattavat vajaat 14 % hautaustoimen kustannuksista. Maksuissa on seurakuntien kesken suuria eroja. Osa seurakuntatalouksista ei peri maksuja lainkaan. Monet näistä viimeksi mainituista seurakuntatalouksista saavat samanaikaisesti tukea Kirkon keskusrahastosta. Jos seurakunna tperisivät keskimäärin sellaisia hautaustoimen maksuja, jotka on esimerkkinä esitetty Kirkkohallituksen yleiskirjeessä 28/2005, kustannuksista katettaisiin yli 10 miljoonaa euroa nykyistä enemmän. Lakivaliokunnan näkemyksen mukaan olisi kohtuullista, että kaikki seurakuntataloudet perisivät hautaustoimen maksuja ottaen huomioon hautaustoimesta aiheutuneet todelliset kustannukset. Päätösvalta maksujen suuruuden määrittelyssä jäisi kuitenkin seurakunnalle."

 

Ihan järkevää. Närää herättävän yhteisöveron voisi kuitenkin korvata valtion suoraan hautatoimelle kohdentamalla tuella. Ja jos seurakunnan verorahaa ei enää käytetä hautatoimen kuluihin, voitaisiin miettiä, mikä olisi se instanssi, joka päättäisi seurakuntien hautatoimen hankinnoista y.m. käyttötalousmenoista. Olisiko se edelleenkin kirkkoneuvosto/kirkkovaltuusto, vai joku valtion viranomainen? Hautausmaat ja niiden kiinteistöt ovat toki edelleenkin seurakunnan omistuksessa ja työntekijät työ- tai virkasuhteessa seurakuntaan.

Lakivaliokunnan mietintö 1/2011 kirkkohallituksen esityksestä 9/2010

Hautaustoimesta perittäviä maksuja koskevien  kirkkolain 17 luvun muuttaminen ja kirkkojärjestyksen 17 luvun 5 §:n 3 momentin kumoaminen

Asianro 2009-00352 

Talousvaliokunnan lausunto 1/2011 lakivaliokunnalle

Hautaustoimesta perittävät maksut

Kirkkohallituksen esitys 9/2010

Asianro 2009-00352

 

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/987DF93C5804285BC2257909002867CA/$FILE/P%E4%E4t%F6sp%F6yt%E4kirja-kev%E4t11.pdf sivut 373-383