Lapualla Simpsiön hautausmaalla pääsi nurmi kasvamaan alkukesästä monien mielestä liian pitkäksi omaisten hoidossa olevilla haudoilla. Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan sivuilla on hyvä ja perusteellinen kirjoitus hautausmaan hoidosta: http://www.lapuantuomiokirkkoseurakunta.fi/717-palaute-on-kuultu-nurmihautojen-ruoho-leikataan-nyt-joka-toinen-viikko

Kotimaa24:n mukaan "Noin 30 ihmistä otti yhteyttä kirkkoherraan, puistopäällikköön ja kirkkovaltuuston puheenjohtajaan asian vuoksi."

Jos rahaa ei ole, sitä ei voi itse tehdä lisää tai on linnareissu edessä. On siis sopeutettava menot tulojen mukaan. Lakisääteiset asiat pitää hoitaa ensin, sitten katsotaan mihin muuhun on rahaa. Seurakuntien talous heikkenee verotulojen vähentyessä ja kustannusten noustessa, ja hautatoimessa yleishoito on se, josta ensiksi joudutaan tinkimään.  Kirkkolain 5§:n mukaan "Haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuina. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Kirkkovaltuusto voi kuitenkin päättää, että seurakunnan kustannuksella huolehditaan hautausmaalla tai sen osalla olevien hautojen perushoidosta--   --Seurakunta voi sopia hautaoikeuden haltijan kanssa, että seurakunta ottaa korvauksesta määräajaksi vastuun haudan hoidosta. Seurakunta voi tehdä sopimuksia hautojen hoidosta myös siten, että hoitokorvaukset sijoitetaan erityiseen hautainhoitorahastoon, jonka varoilla kyseiset haudat hoidetaan--."   Hautaoikeuden haltija on henkilö, joka edustaa kyseiseen hautaan haudattuja vainajia. Hän on yhteyshenkilö seurakuntaan, kun sovitaan hautaan liittyvistä asioista.

Esimerkiksi työnantajaseurakunnassani seurakunta vastaa hautausmailla tekniikan (esim. valaistus, vesijohdot), käytävien, istutusten sekä yhtenäisten nurmi- ja metsänpohjahauta-alueitten hoidosta. Kumpu- ja reunakivihaudat eivät meillä kuulu seurakunnan yleisen hoidon piiriin. Yhtenäisillä nurmialueilla ainoastaan hoitohaudoilta trimmataan ruoho hautamuistomerkin ja kukkapenkin ympäriltä. Ei-hoitohaudoilta leikataan ruohonleikkuritarkkuudella. Meillä on hautainhoitorahasto, josta voi ostaa haudalle hoidon.