Joskus on siunaustoimituksia, joiden ajankohdasta ja paikasta lähiomaiset kieltävät antamasta etukäteen mitään tietoja mahdollisille kyselijöille. Silloin me noudatamme lähiomaisen toiveita, eikä meiltä heru tietoja.

Joskus meitä yritetään hyvinkin määrätietoisesti saada puhumaan sivu suumme. Eräs ilman hautajaiskutsua  jäänyt omainen soitti kaikki työntekijät läpi ja kysyi hautajaisten ajankohtaa, tuloksetta. Sitten hän kävi päivittäin sukuhaudalla katsomassa, milloin sinne kaivetaan hauta. Kun hauta oli kaivettu, hän tuli aamulla siunauskappelille, ja kun hänelle ei kerrottu, milloin k.o. henkilön hautajaiset pidetään, hän kävi kappelilla katsomassa aina tasatunnein, onko tutun näköistä saattoväkeä kokoontumassa hautajaisiin. Kun hänen omaisensa hautajaiset alkoivat, hän istui takapenkkiin ja oli siellä hautaansiunauksen ajan. Kun siunaustoimitus päättyi, hän poistui. Lähiomaiset eivät olleet koko aikana häntä huomaavinaankaan.

Nämä eivät ole miellyttäviä tilanteita työntekijöillekään. Lähiomaisilla on silti oikeus päättää, pitävätkö he isot vai pienet hautajaiset. Siunaustoimitus on jumalanpalvelukseen verrattava, siis periaatteessa julkinen toimitus: sieltä ei ketään asiallisesti käyttäytyvää poisteta. Hautaansiunaamista ei kuitenkaan voi verrata esimerkiksi sunnuntain messuun: suru on, etenkin nykyään, niin yksityinen asia. Siksi on lähiomaisten asia päättää, kenelle hautaansiunaamisesta kerrotaan. Hautaansaatto, hautaanlasku ja muistotilaisuus eivät ole julkisia toimituksia. Sen tiesi myös edellisen esimerkkini kutsumaton omainen, koska hän ei lähtenyt haudalle.

Tietosulun syynä voi joskus olla väkivaltaisuuksien pelko. Joskus on hautajaisia, joissa pelätään esimerkiksi aggressiivisen ex-puolison tulevan paikalle rähinöimään. Minulta on joskus kysytty, mitä valmiuksia minulla on taltuttaa häirikkö. Kun sanoin, että puhumalla yritän rauhoittaa, olivat omaiset tyytymättömiä. Minulle jäi vahvasti sellainen tunne, että he toivoivat, että minulla olisi jotain kättä pidempää. (Voin jo kuvitella iltapäivälehtien otsikot:  SUNTIO KYYNELKAASUTTI ja PAMPUTTI hautajaisvieraan). Aseistusta ei ole, eikä sitä ole tarvittu. Vaikka potentiaalinen rähinöijä tulisikin hautajaisiin, on hautajaistilanne sellainen, että siinä ei tee mieli alka möykätä. Jos häiriöitä tulee, yritetään pärjatä puhumalla. Jos se ei auta ja tilanne menee vaaralliseksi, soitetaan poliisi.