Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan laitoksen dosentti Gustaf Molander tutki Työsuojelurahaston tukemana kuolematyöntekijöiden arkea. Molander osallistui ja havainnoi kuolematyöntekijöiden työtä läpi koko ketjun sairaalasta hautausmaalle. Tutkimuksen tuloksena syntyi tämä erinomainen kirja. Tässä linkki Työsuojelurahaston sivuille. Linkin takana on lisää tutkimuksesta ja kirjasta.

Ulkopuolinen huomaa asioita, joihin ammattilainen on turtunut. Itse tajusin vasta kirjaa lukiessani esimerkiksi sellaisen asian, että hei, todellakin, vainajat kuljetetaan samasta ovesta kuin jätteet. Näin on sekä sairaaloista vietäessä että kappeleiden kylmäsäilytystiloihin tuotaessa.

Toinen trivia: Ajoittainen hienoinen kitka hautaustoimistojen ja seurakunnan välillä on totta. Molanderin tutkimuksessa noita hiertymiä katsottiin hautaustoimistoväen näkökulmasta. Seurakunnan suunnasta katsottuna asiat näyttäytyvät toisessa valossa. Samalla asialla olemme kuitenkin, haluamme huolehtia vainajan hautaan hyvin.