Lause "Hautausmaa herää keväällä eloon" kuulostaa kornilta. Totta se kuitenkin on. Suomalaisen hautausmaan kesä on lyhyt ja kiihkeä. Keväällä hautausmaa pelmahtaa täyteen kausityötekijöitä. Hautausmaa pitää siivota talven jäljiltä, talven mittaan haudattujen haudat täytyy kunnostaa, yleisten alueiden koristekasvit huoltaa ynnä muuta. Jos seurakunnalla on hautainhoitorahasto, on hoitohautojen kukkapenkit kunnostettava ja istutettava niihin hoitosopimukseen kuuluvat kukat.

Haudanhoitopalveluista

Hautojen hoito on ensisijaisesti omaisten vastuulla. Jos seurakunnalla on hautainhoitorahasto, voi haudan antaa maksua vastaan seurakunnan hoitoon. Paikkakunnilla, joilla ei ole hautainhoitorahastoa, voi esimerkiksi 4-H -yhdistys tai paikallinen kukkakauppa tai puutarha tarjota haudanhoitopalvelua.

Seurakunnan hautainhoitorahaston pitää pyöriä omillaan. Seurakunnan verovaroja ei siihen saa käyttää. Vielä 1960-luvulla, ehkä myöhemminkin (?) on monessa seurakunnassa tehty ns. ainaishoitosopimuksia. Tuolloin maksetun ison kertasumman on oletettu tuottavan niin hyvin, että sillä voidaan maksaa haudan hoito hamaan ikuisuuteen. Visio ei ole toteutunut. Maksu ja tuotot on syöty aikoja sitten, ja monessa tällaisessa seurakunnassa harkitaan sopimuksen kohtuullistamista. Esimerkiksi jos ainaissopimukseen on kuulunut kukat ja haudan pinnan hoito, jatkossa sopimukseen kuuluu vain haudan pinnan hoito. Ehkä tuhannen vuoden kuluttua nelikätiset avaruuspakolaiset jostain Andromedan galaksin tuhoutuneesta aurinkokunnasta haravoivat näppärästi näitten hautojen hiekkapinnoilta roskia, mene ja tiedä.

Seurakuntien hautainhoitorahastojen hinnastot ja palveluntarjonta ovat seurakuntakohtaisia. Naapuriseurakunnassa saattaa olla tarjolla sellaisia palveluja, joita omassa ei ole ja päinvastoin. Luettelen alla esimerkkejä eri seurakuntien hautainhoitorahastojen palveluista:

- hautakukkien istutus ja hoito

- omaisten haudalle istuttamien kukkien hoito

- haudan pinnan hoito

- äitienpäiväruusun istutus

- syyskanervien istutus

- joulukynttilät haudalle

Hautainhoitorahastojen käyttämistä kesäkukkalajikkeista yleisimpiä ovat verenpisarat ja erilaiset begoniat. Perennoista eli monivuotisista kukista kesäpikkusydän on suosittu, sillä se kukkii koko kesän.

Kun hoidat itse läheisesi hautaa:

 Yleisesti käytettyjä haudalle sopivia kesäkukkalajikkeita:

- Varjoon : verenpisara, ahkeraliisa, hopeavillakko, kesäbegonia

- Puolivarjoon: kaikki begoniat, ahkeraliisa, hopeavillakko

- Aurinkoon: samettikukka, orvokki, ruusu (etelä-Suomessa monivuotinen), krysanteemi, kesäbegonia, hopeavillakko

- Hallankestäviä: orvokki, ruusu, krysanteemi, hopeavillakko

Kesäkuun 10. päivä on kesäkukkien istuttajille legendaarinen päivämäärä. Sen jälkeen hallaöitä ei enää pitäisi tulla. Vuodet eivät kuitenkaan ole veljeksiä. Säätiedotuksia kannattaa seurata.

Ohjeita kesäkukkien hoitajalle:

Keväällä käännä kukkapenkki lapion syvyydeltä. Jos multa on huonolaatuista, tuo uutta tilalle. Lannoita penkki. Istuta kukat samaan syvyyteen kuin ovat kasvatusruukussa kasvaneet, kuitenkin niin, että juuripaakun yläreuna jää mullan alle. Poikkeuksena on ruusu, joka istutetaan niin syvään, että jalostuskohta jää mullan pinnan alle. Kastele. Kesän mittaan käy säännöllisesti, mieluiten ainakin kerran viikossa, hoitamassa kukkapenkkiä: kastele ja lannoita kukkia, poista kuihtuneet kukat ja kuolleet lehdet ja kitke rikkaruohot. Sateisena kesänä begoniat ovat alttiita sairastumaan begoniahärmään tai niihin voi iskeä harmaahome. Poista tällaiset kukat heti. Jos lehtikirvat vaivaavat kukkia, suihkuta 5% mäntysuopa- tai puutoluliuoksella. Syksyllä ota paleltuneet kukat pois maasta ja tasoittele mullan pinta.

Jos puiden juuret valtaavat joka kesä kukkapenkkisi, kysy puutarhamyymälästä, kukkakaupasta tai hautaustoimistosta,  onko heillä myynnissä maahan upotettavia kukka-altaita. Kukka-altaaseen eivät puun juuret pääse. Ne myös varastoivat vettä, joten kastele varoen. 

Jos et ehdi, jaksa tai halua käydä joka viikko hautaa hoitamassa:

Kaikkein huolettomimpia hautakukkia ovat perennat. Haudalle kannattaa valita perenna, joka ei kasva niin korkeaksi, että hautakiveen kaiverretut nimet peittyvät. Haudan valo-olosuhteet pitää ottaa huomioon. Suosittuja hautaperennoja ovat esimerkiksi kesäpikkusydän, kielo ja kuunliljat. Kesäpikkusydän kukkii pitkään. Kielon ja kuunliljojen kukinta-aika on lyhyt, mutta niiden lehdet ovat kauniit.

Jos istutat haudalle perennoja, muista "jättää hauta rauhaan", jotta perennat menestyvät. Älä käännä penkkiä keväällä, älä istuta kesäkukkia perennojen väliin, älä kaiva syksyllä kanervia maahan perennojen sekaan, älä poista lumia perennojen päältä äläkä polta hautakynttilöitä perennojen päällä.Tuossa oli aika monta kieltoa. Mitä saat tehdä perennoille? Hoida niitä, kuten kotipihan perennoita: poista keväällä kuivuneet varret ja lehdet ja lannoita sopivalla puutarhalannoitteella, kastele kuivina kausina ja kitke rikkaruohot jos tarpeen.

 Haudan muu hoito

Ota sakset mukaan haudalle ja leikkaa pitkäksi kasvanut ruoho pois kukkapenkin reunalta ja hautakiven ympäriltä. Jos hautausmaan yleishoitoon ei kuulu nurmikon leikkuu haudalta, se on sinun tehtäväsi, jos hauta ei ole hautainhoitorahaston hoidossa. Se, mitä hautausmaan yleishoitoon kuuluu, vaihtelee seurakunnittain. Jos hauta on hiekkapintainen, haravoi se säännöllisesti ja kitke hiekan läpi nousevat heinät ja rikkaruohot. Pese hautakivi vedellä ja pehmeällä harjalla tai liinalla kerran kesässä. Älä nojaa hautakiveen, ettei se kaadu!