Hautausurakoitsija soittaa minulle:  Maija Meikäläinen siunataan ja haudataan lauantaina. Tytär ja tyttärentytär haluavat käydä katsomassa vainajaa ennen siunaustoimituksen alkua. Minä siihen että sopii hyvin, voisivatko tulla  puoli tuntia ennen siunaustoimituksen alkua. Hautausurakoitsijalla on yksi ohje: Käyttäkää kaikki kolme kertakäyttöhanskoja. Maija Meikäläinen on ns. tartuntavaaravainaja.

Kysyn hautausurakoitsijalta, mikä sairaus Maijalla oli. Hän sanoo, ettei tiedä. Ihmettelen hiljaa mielessäni : Sinä olet laittanut Maijan arkkuun, kyllähän sinun pitäisi tietää oman työturvallisuutesi takia? Kysyn meidän omilta toimistosihteereiltämme, tietävätkö he, kuinka tarttuvasta ja vaarallisesta sairaudesta on kyse. Heilläkään ei ole mitään tietoa. Maija on kuollut terveyskeskussairaalassa osastolla, joten päättelemme, että todennäköisesti kyseessä on sairaalabakteeri.

Hautajaispäivänä näytän Maijan tyttärelle ja tyttärentyttärelle. Annan heille kertakäyttöhanskat ja sanon hautaustoimiston kehoittaneen käyttämään niitä. Laitan itsekin hanskat käsiini ennen kuin avaan arkun. Maija näyttää ihan tavalliselta kuolleelta vanhukselta. Suljemme kannen. Heitämme kertakäyttöhanskat roskiin, pesemme ja desinfioimme kätemme. Maijan omaiset palaavat kappelisaliin. Minä vien arkun alttarille ja jatkan töitäni.

Pappi tulee kymmentä vaille. Hän tietää, että Maijalla oli sairaalabakteeri. Minua ei pelota enää: hanskat, pesu ja desinfiointi suojaavat sairaalabakteeritartunnalta.

Joskun kauan sitten koulutuspäivillä lääkäri kertoi meille, että ihmisessä jylläävät tautibakteerit ja -virukset vaativat yleensä ihmiskehon lämpötilan pysyäkseen elossa. Kuolleen ruumiin jäähtyessä kuolevat taudinaiheuttajatkin. Yhden poikkeuksen hän mainitsi: tuberkuloosibakteerit voivat elää jopa maan alla haudassa monta kuukautta.

Me emme tiedä asiakkaidemme kuolinsyitä. Kollega säikähti, kun kuuli sattumalta jälkeenpäin, että eräs asiakas oli kuollut Creuzfeld-Jakobin tautiin. Pengoin nettiä, ja sain sen käsityksen, että tuo tauti ei tartu helposti. Tartuntavaaravainajista pitäisi mielestäni meille kertoa etukäteen. Viime hetken ex tempore -vainajankatsomisia on usein, ja jos tiedämme mahdollisesta tartuntavaarasta, voimme ryhtyä asianmukaisiin suojaustoimenpiteisiin.