Suomen Hautaustoiminnan Keskusliitto ry:n Arkkujen ja uurnien laatusuosituksissa on uurnista muun muassa seuraavanlaisia suosituksia:

 

TILAVUUS JA VARUSTELU

 Ulkomitat (mukaan lukien mahdolliset ulkonevat koristeet) 

 Halkaisija: enintään 30 cm 

 Korkeus:   enintään 40 cm 

 

NAUHAT

 Maahan laskettavat uurnat on varustettava nauhoilla tai nyöreillä, jotka uurnan 

pohjasta mitattuna ovat vähintään 120 cm pitkiä. 

 

Meidän seurakuntamme hautausmailla toimitaan tuon ulkomittasuosituksen mukaan. Uurna-alueet on kaavoitettu ja uurnahaudat kaivetaan sen mukaan, että uurnan halkaisija on enintään 30 cm. Muutaman kerran meille on tullut uurnia, jotka ovat ylittäneet enimmäisleveyden. Yhtä lukuunottamatta kaikki ovat olleet sarjatuotantona tehtäviä uurnia, vain yksi on ollut omaisten itsensä tekemä. Meillä on ollut tuuria: kaikki nuo hankalan muotoiset uurnat on tuotu meille jo ennen hautauspäivää ja ne on haudattu arkkuhautaan, joten olemme kaivaneet normaalia isomman haudan uurnalle, ja asia on ollut sillä selvä. Odotan kauhulla sitä päivää, jolloin omaiset tuovat hautauspäivänä mukanaan ylileveän uurnan, joka pitäisi haudata uurna-alueelle läpimitaltaan 33-senttiseen uurnasijaan. Ylileveälle uurnalle pitäisi varata kaksi hautasijaa, jos hautausmaan järjestyssääntö sen sallii. Arkkuhaudassa on enemmän pelivaraa, mutta talvella uurnahaudan suurentaminen jäätyneeseen maahan ei ihan hetkessä onnistu. Ottakaa siis huomioon sen hautausmaan, minne aiotte omaisenne uurnan haudata, määräykset uurnien enimmäiskoosta. Ja olkaa tarkkoja: läpimitta on eri asia kuin sivun pituus, myös neliskanttisten uurnien kohdalla!

Melko usein meille tulee myös uurnia, joissa ei ole laskunarua. Uurnan lasku 60 cm syvään uurnahautaan onnistuu kyllä ilman laskunarua, mutta hankalaa se on. Jos uurna haudataan maahan, varmistakaa, että siihen tulee laskunaru.