Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa käsitellään tekijänoikeuskiistaa. Valimoa syytetään hautakivikoristeen plagioinnista.

"Yritys vaatii lahtelaisyritystä lopettamaan koristeiden valmistamisen ja metallivalussa käytettyjen välineiden hävittämisen. Lisäksi valmiit koristelintukappaleet on tuhottava, vaaditaan kanteessa. 

Se ei kuitenkaan ole mahdollista, koska hautarauha suojaa kiviin kiinnitettyjä koristeita. Niitä ei voi mennä poistamaan (Yle nettiuutiset Kotimaa 15.3.2013).

Yle: Hautarauha tuli väliin muistomerkkikiistassa

 

Ovatko kuolinilmoituksiin lainatut runot sitaattioikeuden piirissä?

Eivät ole. Tekijänoikeusneuvoston mukaan runoa ei saa kuolinilmoituksessa siteerata ilman tekijän lupaa. Tekijänsuoja-aika päättyy vasta, kun suomalaisen tekstin kirjoittajan kuolinvuodesta on kulunut 70 vuotta. Suoja-ajan jälkeenkin runon kirjoittaja pitäisi hyvän tavan mukaisesti mainita. Suoja-ajan piirissä olevan tekstin kirjoittajalla tai hänen perikunnallaan on oikeus periä korvaus kuolinilmoituksessa julkaistusta runosta, vaikka lupa olisi kysytty ja annettu. Helsingin Sanomien kuolinilmoituksista vastaavan mukaan vastuu runoilijan nimen mainitsemisesta ilmoituksessa on ilmoituksen jättäjällä.

http://www.kirkkojakaupunki.fi/arkisto/paakirjoitus-ja-kolumnit/3551/

Tässä Tekijänoikeusneuvoston lausunto eräästä tapauksesta. Tulin surulliseksi, kun luin tuon jutun. Molempien osapuolten puolesta.