Tähän alkuun lainaus ev.lut kirkon nettisivuilta Aamenesta öylättiin-sanastosta, hakusana Toimituspalkkio:

"Toimituspalkkio on korvaus, jonka seurakunta maksaa toisen seurakunnan tai muussa tehtävissä työskentelevälle papille tai kanttorille, joka on pyydetty toimittamaan jumalanpalvelusta tai jotain kirkollista toimitusta. Näin voidaan toimia esimerkiksi oman seurakunnan työntekijöiden ollessa estyneitä suorittamaan toimitusta.

Seurakuntalaisetkin voivat pyytää toimituksiin haluamansa papin tai kanttorin oman seurakunnan ulkopuolelta. Tällaisissa tilanteissa heille voi korvata sopimuksen mukaan esimerkiksi matkakulut, mutta seurakuntalaisten ei tarvitse maksaa toimituspalkkioita." http://www.evl2.fi/sanasto/index.php/Toimituspalkkiop://

Kotimaa-lehdessä oli juttua pääkaupunkiseudun hautaustoimistoista, jotka välittävät pappeja hautajaisiin, joissa vainaja ei ole ev.lut. -kirkon jäsen. Tässä on linkki juttuun. http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/13182-hautaustoimistot-maksavat-palkkioita-keikkapapeille#!kmt-start=10 Nettijuttu on vain tynkä, suosittelen lukemaan paperisen lehden artikkelin. Nettijutun kommentit ovat ihan mielenkiintoisia.

Kirkkojärjestyksen mukaan vain seurakunta voi maksaa papille palkkion toimituksesta. Jotkut papit ovat kuitenkin saaneet palkkion suoraan hautaustoimistolta. On käytetty myös keikkapappeja välittävää firmaa.

Meidän pappimme ovat kertoneet, että matkakorvaukset saa omin päin "keikkaillessa" veloittaa, ei muuta.

Kyse ei ole ainoastaan omaisten tahdosta saada ev.lut -hautaansiunaaminen kirkkoon kuulumattomalle vainajalle. Omaiset eivät välttämättä saa pappia haluamalleen päivälle; Kotimaan paperilehdessä Hautaustoimistojen Liiton edustaja sanoo, että omaisilla on usein vain yksi päivä, mikä sopii heille hautajaispäiväksi. Silloin mahdollisesti turvaudutaan keikkapappiin, jos seurakunnasta ei löydy tuolle ajalle pappia.

Kirjoitin aikoinaan ajatuksiani kotipalvelu Kookoksen keikkapappi-kokeilusta. http://memento.vuodatus.net/lue/2012/02/maksullinen-pappi . Samanlainen julkisen ja yksityisen järjestelmän rinnakkaisuus, mikä terveydenhuollossa on ollut jo kauan, puskee tässäkin esiin. Rahalla saa ja hevosella pääsee...